Glutenfri havreboller

Denne opskrift giver 12-14 boller

De er glutenfri, æltefri, koldhævede – og du behøver ikke en røremaskine!

Sprøde udenpå, saftige indeni. For mig er det definitionen på en perfekt bolle 🥯✨

De her havreboller er utroligt nemme at lave, og det føles næsten magisk, at man kan få så lækre glutenfri boller uden røremaskine.

Det, at de er koldhævede, gør dem geniale til friskbagte boller på morgenbordet – for eksempel til fødselsdag eller brunch. Meeen, jeg fortæller mig selvfølgelig også, hvordan du kan lave bollerne med “almindelig” hævning, og dermed kan have friskbagte boller på kun 2 timer.

Bonus: De er virkelig gode at fryse og kan nemt genopvarmes i ovnen eller på brødristeren.

Glutenfri havreboller

Denne opskrift 12-14 boller

Forberedelse: 10 min

Bagetid: ca. 20 min.

Hævning: min. 8 t.


Ingredienser:

  • 20 g. gær ELLER 6-8 g. gær og 150 g. aktiv surdej*

  • 15 g. salt

  • 8 dl. fingervarmt vand

  • 32 g. HUSK

  • 150 g. GF havregryn

  • 300 g. lyst GF mel, jeg bruger Doves Farm Plain White.

  • 30-50 g. frø eller kerner, jeg elsker at bruge sesam.

    *denne mængde gær, er til koldhævning. Hvis du ønsker at hæve dine boller i 1-2 timer på køkkenbordet (til dejen er dobbelt størrelse) og derefter bage bollerne, skal du bruge 30 g. gær.


Fremgangsmåde (dag 1):

Gør en skål klar med plastfolie og drys bunden med kerner.

  • Opløs gær og salt i vandet. Tilsæt HUSK og pisk straks, så der ikke dannes klumper. Skrab eventuelt siderne undervejs, så alt kommer med, og pisk indtil blandingen bliver til en gelé, der søger opad dine piskeris.

  • Skift til dejkroge og tilsæt mel, havregryn og kerner. Rør det hele godt sammen, og vær opmærksom på at få alt melet med fra skålens bund og kanter. Dejen skal være fast, men stadig fugtig. Justér om nødvendigt med lidt ekstra mel eller vand.

  • Lad dejen hæve et lunt sted i ca. en time, indtil den er fordoblet i størrelse.

    • Hvis du vil koldhæve dine boller natten over, stiller du nu, når dejen er fordoblet i størrelse, din dej i køleskabet med tætsluttende låg på.

Bagning:

  • Forvarm ovnen til 260 grader varmluft, og lad en bageplade eller helst et bagestål blive gennemvarmt i ovnen.

  • Vend den hævede dej ud på et stykke bagepapir med lidt mel eller havregryn. Skær dejen ud i 12-14 boller.

  • Bag bollerne i 10 minutter ved 260 grader varmluft. Skru derefter ned til 225 grader og bag dem i yderligere 10 minutter. Sørg for god plads mellem bollerne – bag helst 6-8 ad gangen, så ovnen ikke tåber for meget varme.

  • Måske skal bollerne bage lidt længere - det afhænger af størrelsen på bollerne, samt din ovn. Det vigtigste er, at bollerne bages til de er flot gyldne og føles lette, og lyder hule, når du banker under den.

  • Lige når du tager bollerne ud af ovnen, så er de MEGET sprøde. Når de køler af, bliver de blødere. Det er helt normalt. Nu kan du nyde dem bløde og kolde, eller du kan lune dem igen, og opnå en sprød skorpe.

  • Bollerne er bedst* helt nybagte, men let AFKØLEDE. Det er meget vigtigt. Ellers vil de være klæge i midten. Men her har de en sprød skorpe og et dejligt saftigt indre.

    *løgn, faktisk synes jeg, at bollerne er ALLEBEDST, når de bliver lunet i ovnen. Netop fordi, den sprøde skorpe, som bollerne har, når de er helt friskbagte, bliver lidt blødere i takt med at bollen køler. Og jeg anbefaler IKKE at bollen skæres over, før den er kølet lidt.

Hvis du koldhæver - bagning dag 2:

Dejen tages ud af køleskabet, så den kan komme lidt til sig selv og opnå lidt temperatur, mens ovnen varmer op. Bag efter anvisningerne ovenfor.


Tips og opbevaring:

〰️ Hvis du bruger en røremaskine, så brug piskeris til at lave geléen og K-spaden til at ælte dejen. For endnu luftigere boller kan du ælte dejen grundigt i 3-5 minutter på medium til høj hastighed.

〰️ Drys havregryn ud på bageplade, inden du vipper din dej ud, så bollerne får havregryn i bunden.

〰️ Hvis du ikke kan tåle GF havregryn, kan du erstatte 1:1 med boghvedegryn. Eller alternativt sorghummel, boghvedemel, fuldkornsrismel eller en anden grovere GF meltype.

〰️ Afkøling: Lad surdejsbollerne køle helt af på en bagerist, før du pakker dem væk. Dette forhindrer, at de bliver fugtige og bløde.

〰️ Papirsposer eller klæde: Opbevar surdejsbollerne i en papirsæk eller indpakket i et rent viskestykke. Dette lader bollerne "ånde" og forhindrer, at skorpen bliver for blød. Papirposer er bedre end plastikposer, da de hjælper med at bevare skorpen sprød.

〰️ Lukkede beholdere: Hvis du foretrækker en blødere skorpe, kan du opbevare bollerne i en lukket plastpose eller en lufttæt beholder. Dette vil dog gøre skorpen blødere, så det er en smagssag.

〰️ Frysning: Hvis du ikke planlægger at spise bollerne inden for et par dage, er fryseren en god mulighed. Frys bollerne i en frysepose eller indpakket i aluminiumsfolie for at bevare friskheden. Når du vil spise dem, kan du tø dem op ved stuetemperatur og varme dem kort i ovnen for at genopfriske skorpen.

〰️ Genopvarmning: For at genskabe den sprøde skorpe kan du sprøjte bollerne med lidt vand og varme dem i en forvarmet ovn ved 180-200 grader i 5-10 minutter.

Ved at følge disse råd kan du nyde dine surdejsboller i længere tid, mens de stadig smager friske og lækre.

Næste
Næste

Lækre lapper - som du kan “skære over” uden kniv