Surdejsboller

Denne opskrift giver 9-12 boller

De er glutenfrie, æltefrie, koldhævede og de kan laves uden røremaskine! Og de kan også laves uden surdej, men så kalder jeg dem bare boller.

Sprøde udenpå, saftige indeni. Definitionen på en lækker bolle, hvis du spørger mig.

De her boller er så sindsygt lette at lave og for mig er det helt magisk, at man kan lave en så lækker glutenfri bolle, helt uden røremaskine.

Det faktum, at de er koldhævede, er helt genialt, når man gerne vil have friskbagte boller på morgenbordet f.eks. til fødselsdag.

Desuden er de virkelig gode at fryse og opvarme i enten ovn eller på brødrister.

Surdejsboller

Denne opskrift giver 9-12 boller

Forberedelse: 10 min.

Bagetid: ca. 30 min.

Hævning: min. 8 t.


Ingredienser

  • 20 g. gær ELLER 6-8 g. gær og 150 g. aktiv surdej

  • 12 g. salt

  • 40 g. honning

  • 6,5 dl. fingervarmt vand

  • 30 g. HUSK

  • 150 g. GF havremel

  • 300 g. lyst GF mel, jeg brugte her Doves Farm Plain White.


Fremgangsmåde (dag 1):

Kom gær (og evt. surdej), salt, honning og vand i en skål og rør gæren ud. Tilsæt loppefrøskaller og pisk til gele. Det tager ca. 5 min. Bland melet og tilsæt det af to-tre omgange, og pisk med dejkrogene fra din håndmixer ELLER dejkrog på din røremaskine. Rør indtil dejen er homogen. Hvis du har svært ved at få melet inkorporeret, så tilføj en smule ekstra vand. Jeg oplever en kæmpe stor forskel på loppefrøskaller, og dermed en stor forskel på hvor massiv min gele bliver, hvilket påvirker optaget af mel.

Kom film i en bøtte eller et fad, som måler ca. 20x20 og har en høj kant, så der er plads til, at dejen kan hæve. Kom et tætsluttende låg på og stil dejen til hævning først 1 time - eller til dejen er hævet til dobbelt størrelse - ved stuetemperatur og derefter i 8-24 timer i køleskab.

Bagning (dag 2):

Dejen tages ud af køleskabet, så den kan komme lidt til sig selv og opnå lidt temperatur, mens ovnen varmer op. Sæt en bageplade eller bagestål i ovnen, og varm ovnen op til maksimal temperatur. Tag et stykke bagepapir og drys mel på. Løft forsigtigt dejen ud – du kan holde i filmen og på den måde få dejen op af beholderen. Vend dejen, så den vender med den filmbeklædte side opad, så du kan trække filmen af. Del dejen i 9 stykker enten med en kniv eller en dejskærer. Vær evt. to, så I kan løfte bagepapiret over på det brandvarme bagestål. Efter 8 minutter, skru ned på 230° og bag i yderligere 18-20 min. Måske lidt længere. Det vigtigste er, at bollerne bages til de er flot gyldne og føles lette, og lyder hule, når du banker på den. Bollerne er bedst* helt nybagte, men let AFKØLEDE. Det er meget vigtigt. Ellers vil de være klæge i midten. Men her har de en sprød skorpe og et dejligt saftigt indre.

*løgn, faktisk synes jeg, at bollerne er ALLEBEDST, når de bliver lunet i ovnen. For den sprøde skorpe, som bollerne har, når de er helt friskbagte, den bliver lidt blødere, i takt med at bollen køler. Og jeg anbefaler IKKE at bollen skæres over, før den er kølet lidt.


Tips og opbevaring:

〰️ Drys dine favorit frø og kerner i bøtten, så dine boller får kerner på toppen. Jeg bruger en stenalderbrød-blanding fra Rema 1000 med solsikkefrø, hørfrø, sesam og græskar.

〰️ Drys havregryn ud på bageplade, inden du vipper din dej ud, så bollerne får havregryn i bunden.

〰️ Erstat havremelet med havregryn 1:1 for en sindssygt lækker havrebolle.

〰️ Afkøling: Lad surdejsbollerne køle helt af på en bagerist, før du pakker dem væk. Dette forhindrer, at de bliver fugtige og bløde.

〰️ Papirsposer eller klæde: Opbevar surdejsbollerne i en papirsæk eller indpakket i et rent viskestykke. Dette lader bollerne "ånde" og forhindrer, at skorpen bliver for blød. Papirposer er bedre end plastikposer, da de hjælper med at bevare skorpen sprød.

〰️ Lukkede beholdere: Hvis du foretrækker en blødere skorpe, kan du opbevare bollerne i en lukket plastpose eller en lufttæt beholder. Dette vil dog gøre skorpen blødere, så det er en smagssag.

〰️ Frysning: Hvis du ikke planlægger at spise bollerne inden for et par dage, er fryseren en god mulighed. Frys bollerne i en frysepose eller indpakket i aluminiumsfolie for at bevare friskheden. Når du vil spise dem, kan du tø dem op ved stuetemperatur og varme dem kort i ovnen for at genopfriske skorpen.

〰️ Genopvarmning: For at genskabe den sprøde skorpe kan du sprøjte bollerne med lidt vand og varme dem i en forvarmet ovn ved 180-200 grader Celsius i 5-10 minutter.

Ved at følge disse råd kan du nyde dine surdejsboller i længere tid, mens de stadig smager friske og lækre.

Forrige
Forrige

Sådan laver du glutenfri surdej

Næste
Næste

Spinatvafler